Od 13. do 17. novembra 2017. godine studenti Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu priključili su se globalnoj akciji Svetske zdravstvene organizacije – Nedelji antimikrobne rezistencije. Više o samom događaju, govornicima i organizaciji pročitajte u tekstu koji sledi!

 

PONEDELJAK – 13.11.2017.

Prvi dan Nedelje antimikrobne rezistencije obeležen je u prepunoj Svečanoj sali Dekanata Medicinskog fakulteta u Beogradu.  Studente i goste pozdravili su glavni i odgovorni urednik časopisa “Medicinar” Aleksandar Stevanović i prodekan fakulteta prof. dr Tanja Jovanović. Četiri vrlo interesantna predavanja održali su prof. dr Dejan Radenković (Antibiotska profilaksa u hirurgiji), prof. dr Ivana Ćirković (Antimikrobna rezistencija: globalna pretnja javnom zdravlju), prof. dr Ivana Lazarević (Problem rezistencije na antivirusne lekove) i prof. dr Ivana Čolović Čalovski (Rezistencija na antiparazitne lekove). Zbog izuzetne zainteresovanosti naših studenata, ali i studenata drugih fakulteta, odlučeno je da se svi događaji nadalje održavaju u velikom amfiteatru Instituta za Patologiju.

UTORAK – 14.11.2017.

Drugi dan Nedelje antimikrobne rezistencije obeležen je u amfiteatru Instituta za Patologiju. Nakon uvodne reči urednika, prvo predavanje održao je prof. dr Zoran Todorović (Racionalna primena karbapenema u lečenju bolničkih infekcija). Sledeće predavanje održala je prof. dr Milica Bajčetić (Novine u antibiotskoj terapiji), a za njom doc. dr Jovan Ranin (Terapija HIV-a i rezistencija). Poslednje predavanje bilo je rezervisano za prof. dr Jelicu Vukićević (Antimikrobna rezistencija i seksualno prenosive bolesti).

SREDA – 15.11.2017.

Treći dan Nedelje antimikrobne rezistencije pretvorio je amfiteatar Instituta za Patologiju u bioskop. Srpska premijera dokumentarnog filma Resistance : Not all germs are created equal upriličena je pred brojnom publikom. Nakon velikog aplauza, asistenti sa Katedre Epidemiologije, dr Vuk Marušić i dr Gorica Marić odgovarali su na pitanja studenata i komentarisali film.

ČETVRTAK – 16.11.2017.

Četvrti dan Nedelje antimikrobne rezistencije bio je rezervisan za predavanje prof. dr Ljiljane Marković Denić (Ispravno upravljanje antibioticima i bolničke infekcije) i dva gostujuća predavača. Sa UDK Tiršova, predavanje je održala dr Suzana Laban Nestorović (Antimikrobna rezistencija u pedijatriji), a sa IOHB Banjica, predavanje je održala dr Sonja Konstantinović (Antimikrobna rezistencija: primer dobre kliničke prakse).

PETAK – 17.11.2017.

Poslednji dan Nedelje antimikrobne rezistencije protekao je u vidu tribine na kojoj je učestvovalo pet govornika. Sa Instituta za javno zdravlje Srbije – v.d. direktora prim. dr Verica Jovanović i zamenica direktora, prof. dr Darija Kisić Tepavčević. Predstavnik uprave Fakulteta, prodekan prof. dr Petar Bulat, članica radne grupe Ministarstva zdravlja prof. dr Milica Bajčetić. Posebnu čast organizatorima svojim prisustvom ukazao je državni sekretar Ministarstva zdravlja, dr Meho Mahmutović. Učesnici tribine su govorili o problemu antimikrobne rezistencije iz svoje struke, a zatim odgovarali na brojna pitanja studenata Medicinskog, Farmaceutskog, Biološkog i fakulteta Veterinarske medicine.

Nedelja antimikrobne rezistencije završena je dodeljivanjem promo-materijala Ministarstva zdravlja i osveženjem koje je obezbedio Studentski parlament Medicinskog fakulteta.

U BROJEVIMA:
11 predavača
6 katedri
10 sati događaja
preko 300 učesnika

Posebnu zahvalnost Redakcija studentskog časopisa „Medicinar“ duguje Upravi Medicinskog fakulteta, Ministarstvu zdravlja, Studentskom parlamentu i njegovim sekcijama, svim predavačima i gostima.

 

A.S.