Medicinski fakultet iz Beograda i ove godine najbolji u generalnom plasmanu! Lepo vreme, druženje i sportski uspesi obeležili četrdeset drugu Medicinijadu. Dva zlata kros ekipa, a sa najsjajnijim odličjima vratili su se i stonoteniseri, strelci, fudbalerke i plivačice- ukupno sedamnaest osvojenih medalja u Budvi.

Foto-finiš odlučio je pobednika ovogodišnje Jade, koja se kao i prethodnog proleća održala u jadranskoj lepotici. Budva je drugu godinu zaredom bila domaćin najveće smotre medicinara na ovim prostorima. Hotel Slovenska plaža i sportski kompleks u blizini hotela tradicionalno su ugostili sportiste sa fakulteta iz Srbije i regiona tokom petodnevne manifestacije koja je trajala od 8. do 13. maja ove godine.

Do poslednjeg poslepodneva nije moglo da se pretpostavi koji fakultet će biti konačni osvajač titule najuspešnijeg u konkurenciji fakulteta medicinskih nauka. Presudnu pobedu u borbi za generalni plasman odneli su momci iz stonoteniskog sastava, pobedivši kolege iz Kosovske Mitrovice rezultatom 3-1 u setovima, a redosledu u konačnom plasmanu kumovalo je i to što momci sa Medicinskog fakulteta iz Novog Sada na kraju nisu uspeli da se domognu postolja.

Slavlje je moglo da počne odmah posle njihovog trijumfa, a posebnu draž ovo zlato nosi i zbog činjenice da su našim momcima sa reketom za stolom na poslednjih nekoliko Medicinijada medalje nesrećno izmicale, tako da ova pobeda ima dvostruku vrednost za njih. U preliminarnom delu savladali su Veterinarski fakultet (3-2), Kosovsku Mitrovicu prvi put  sa 3-2, meč protiv Farmaceutskog fakulteta završen je službeno (3-0), a u polufinalu poražena je i ekipa iz Niša. Njihove koleginice iz stonoteniskog tima ispratile su njihov uspeh osvajanjem srebra nakon poraza od Medicinskog fakulteta iz Novog Sada u finalu ženskog turnira (0-2).

Među ostalim osvajačima zlatnih medalja posebno treba istaći mušku i žensku ekipu u krosu, koje su opravdale očekivanja i donele dva od šest zlata, što ima veliki značaj kada se uzme u obzir da se najsjajnija odličja najviše vrednuju u borbi za generalni plasman. Podmlađena ekipa trkača četvrtu godinu uzastopno zauzela je prvo mesto, a dominaciji u jedinoj atletskoj disiciplini na Jadi pridružila se i ženska kros ekipa. Devojke su stigle do timske pobede u trci na 800m bez većih problema, zauzevši prvo, drugo i peto mesto, dok su momci postigli isti rezultat u konačnom plasmanu ali na nešto teži način, u neizvesnoj trci na 1000m, gde je u finišu stečena presudna prednost nad vrlo dobrom ekipom iz Novog Sada. Ističemo i da je ovaj sastav znatno podmlađen, a s obzirom na ovogodišnje izdanje i ubuduće se sa pravom od njih mogu očekivati vrlo dobri rezultati.

Osim što je osvojila pehar, naša ženska fudbalska ekipa ‘’skinula’’ je sa trona rivalke sa Farmaceutskog fakulteta iz Beograda posle skoro deset godina duge vladavine, što ovom uspehu daje dodatnu težinu.

Veoma plodnu sezonu nikad bolje fudbalerke krunisale su trijumfom u Budvi, zauzevši prvo mesto u grupi, pobedom nad devojkama iz Niša (5-2) i remijem sa beogradskom farmacijom. Utakmice sa medicinskim fakultetima iz Kragujevca, odnosno Kosovske Mitrovice upisane su službenim rezultatom u korist naših devojaka, što je na kraju bilo dovoljno za prvo mesto na tabeli.

U isto vreme u Podgorici takmičile su se muška i ženska streljačka ekipa. Strelci su ostavili iza sebe sastave iz Kragujevca (2. mesto), odnosno Novog Sada (3. mesto), i tako dali svoj doprinos pobedi u konačnom plasmanu. Njihove koleginice sa puškom nisu bile te sreće, završile su četvrte na strelištu, ali su svojim prisustvom i podrškom nesumnjivo pomogle da se momci na kraju domognu najvišeg mesta na postolju.

Krug sastava ovenčanih zlatnim medaljama zatvorile su plivačice, a njihovi drugovi iz bazena okitili su se bronzom. Samo formiranje postava pratilo je dosta poteškoća, što zbog slabijeg odziva u kvalifikacijama, što zbog neplaniranih izostanaka. Stoga su devojke bile primorane da iskoriste malu pomoć iz ženske kros ekipe kako bi uopšte mogle da plivaju za plasman, što se na kraju ispostavilo kao dobitna kombinacija.

Kada su ekipni sportovi u pitanju, pored navedenih zlata, naši momci i devojke doneli su još pet srebrnih medalja i jednu bronzu u trofejnu salu Jarca.

Fudbalska ekipa stigla je samouvereno do završnice uz gol-razliku 12-1, pobedama nad budućim lekarima iz Skoplja (7-1) i farmaceutima iz Beograda (4-1) u grupnoj fazi takmičenja, dok je u polufinalu pobeđen Medicinski fakultet iz Kragujevca minimalno sa 1-0. U utakmici za osvajača turnira u ‘’igri na petoparcu’’ naše fudbalere dočekala je ekipa iz Novog Sada, i tek nakon izvođenja penala uspela da osvoji prvo mesto.

Muška i ženska košarkaška ekipa postigle su identičan uspeh, došavši nadomak najvišeg stepenika. Malo sreće nedostajalo je košarkašima da i oni okače najvrednije odličje o vrat. U neizvesnom finalu protiv Nišlija (medicina), u utakmici sa dosta promašenih slobodnih bacanja (5/18), izgubili su primljenim košem u poslednjim sekundama meča. Do tada su bez većih problema savladali novosadski Medicinski fakultet u polufinalu sa desetak postignutih poena više, kao i protivnike  u grupnoj fazi, sve sa dvocifrenom razlikom. Njihove koleginice u igri pod obručima takođe su bile nadomak trofeja. U finalu su tesno poražene od farmaceutkinja iz Beograda sa 33-30, dok su u polufinalu bez mnogo muke savladale Medicinski fakultet iz Niša (48-35), a pre toga u grupnoj fazi ‘’Medicinu’’ iz Kosovske Mitrovice (33-20), kao i medicinarke iz Banja Luke, službeno 20-0.

Odbojkaški sastav sačinjen od muškaraca nije uspeo da ponovi rezultat od prošle godine, kada su u finalu pobedili Medicinski fakultet iz Niša. Ovoga puta medicinari sa Nišave su se revanširali u polufinalu, u meču punom naboja koji je odigran u sjajnoj navijačkoj atmosferi. Ostvarili su pobedu od 2-0 i poslali naše momke u borbu za treće mesto. Treba napomenuti i da je sastav naših odbojkaša bio osetno mlađi nego onaj sa prethodne Medicinijade, za razliku od niškog čija je postava umnogome ostala sačuvana, pa je dobrim delom i razlika u iskustvu uticala na to da ne stignu do samoga kraja. U meču za treće po važnosti odličje pobeđen je Stomatološki fakultet iz Pančeva sa 2-0 u setovima.

Ženska odbojkaška ekipa otišla je korak dalje nego momci iz muške ekipe i u finalu izgubila od Novosađanki (medicina) sa 2-0. Najteži meč odigrale su protiv odbojkašica Stomatološkog fakulteta iz Pančeva u polufinalu, gde su uspele da izbore trijumf i osiguraju medalju pobedom od 2-1. U grupi su bile bolje od Kosovske Mitrovice (medicina) i Beograda (stomatologija) sa po 2-0. Ovaj rezultat upotpunio je njihovu sjajnu sezonu u kojoj su stigle i do završnice Sportske univerzitetske lige Univerziteta u Beogradu.

Od predstavnika u rukometu ove godine imali smo samo muški sastav, koji je uspeo da donese srebro sa parketa u Budvi. U finalu je ekipa MFUB-a poražena od momaka sa medicine iz Kragujevca sa 15-19, nakon paklenog ritma u kome se celo nadmetanje odigralo u toku dva dana. U prvoj fazi takmičenja poraženi su Medicinski fakultet iz Novog Sada (19-12), Medicinski fakultet iz Niša (25-20), dok je u polufinalu nadigran Farmaceutski fakultet iz Beograda sa 17-8.

Takmičari u belom sportu takođe su se vratili sa medaljama na grudima, i to muški tim sa bronzom, a ženski sa srebrom. U konkurenciji tenisera takmičilo se osam ekipa, a naši studenti sa reketom porazili su medicinare iz Skoplja, izgubili u neizvesnim singlovima od kolega iz Niša u polufinalnom meču, i u meču za postolje pobedili novosadsku medicinu’u odlučujućem dublu. Devojke su na drugoj strani u konkurenciji četiri sastava stigle do finala lakom pobedom nad farmaceutkinjama iz Beograda, da bi u finalu bile poražene od Medicinskog fakulteta iz Novog Sada. Svoj udeo u borbi za što bolju poziciju našeg fakulteta u generalnom poretku imali su i šahisti. Partijama na 64 polja kombinovana ekipa zavredela je treće mesto a time bronzanu medalju, i pored možda najjače konkurencije u poslednjih pet godina.

Prvo mesto u generalnom plasmanu Medicinskog fakulteta u Beogradu odbranjeno je u velikom stilu, a gotovo da nema sportiste ili sportistkinje našeg Sportskog društva da se nisu vratili sa Medicinijade sa nekom od medalja na grudima.

Za pet dana na Crnogorskom primorju viđen je zavidan kvalitet na sportskim terenima, koga se ne bi postidela ni neka poznatija i jača takmičenja, a medicinari iz regiona pokazali su na pravi način da umeju da predstave svoje fakultete, da umeju se zabave, druže i odmore od obaveza na svojim studijama. Na kraju, nova prijateljstva, nova poznanstva, ljubavi, iskustva, mnogi doživljaji i uspomene su ono po čemu će još jedna Jada biti najviše upamćena. Našim vrednim sportistima ostaje da nastave gde su stali i da dogodine ponove sjajne uspehe koje su postigli ovog sunčanog i toplog maja u Budvi, na obalama Jadranskog mora.

Zahvaljujemo se Marku Bogdanoviću, predsedniku sportskog društva Medicinar, na informacijama i fotografijama.

Z.B.