Studenti Univerziteta u Beogradu su u nedelji od 13. do 16. novembra 2018. godine po drugi put obeležili Svetsku nedelju racionalne upotrebe antibiotika! Tokom četiri dana, slika popunjenog amfiteatra Instituta za patologiju kružila je gradom i društvenim mrežama. Studenti humane i veterinarske medicine, biologije, farmacije, kao i mnogi drugi, zajedno su učestvovali u predavanjima i tribinama istaknutih stručnjaka iz oblasti antimirkobne rezistencije.

 

Poslata je jasna poruka da je novim generacijama akademaca koji će sutra činiti zdravstveni sistem Republike Srbije problem antimikrobne rezistencije od najvećeg značaja i da postoji rešenost da se u vezi sa tim zajednički deluje. Skup je organizovao studentski časopis „Medicinar“, sekcija Studentskog parlamenta Medicinskog fakulteta, u partnerstvu sa Ministarstvom zdravlja Republike Srbije, a uz pomoć studenata i volontera drugih fakulteta Univerziteta. Ovo je kratak izveštaj #NAR2018.

PRVI DAN (13.11.)

Prvi dan programa Nedelje antimikrobne rezistencije svečano je otpočeo pred punim amfiteatrom Instituta za patologiju. Studente i goste su pozdravili prodekanka prof. dr Vesna Bjegović-Mikanović ispred Medicinskog fakulteta i Aleksandar Stevanović ispred studentskog časopisa „Medicinar“. Prvo predavanje održao je doc. dr Goran Stevanović (Racionalna upotreba antibiotika) sa Klinike za infektivne i tropske bolesti KCS. Zatim je reč preuzela prof. dr Nataša Opavski (Alternative antibiotskoj terapiji) šef Katedre za Mikrobiologiju Medicinskog fakulteta. Nakon dva predavanja, usledila je tribina na temu racionalne upotrebe antibiotika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti u kojoj su učestvovali: prof. dr Milica Bajčetić (Katedra za Farmakologiju sa toksikologijom MFUB), prim. dr Nevenka Dimitrijević (DZ Voždovac) i dipl. farm. spec. Tatjana Milošević (Farmaceutska komora Srbije).

DRUGI DAN (14.11.)

Drugi dan programa Nedelje antimikrobne rezistencije bio je posvećen projekciji dokumentarnog filma „Resistance – not all germs are created equal“ pretvorivši veliki amfiteatar Instituta za patologiju u improvizovani bioskop! Potom je publika prisustvovala tribini na temu racionalne upotrebe antibiotika u bolničkim uslovima. Učesnici tribine bili su članovi timova za kontrolu upotrebe antibiotika Kliničkog centra Srbije i to: ass. dr Aleksandra Spurnić (Klinika za infektivne i tropske bolesti KCS), dr Snežana Jovanović (Urgentni centar KCS) i dipl. farm. Dragana Rajinac (Urgentni centar KCS). Moderator tribine bila je Dona Stefanović, član Redakcije časopisa „Medicinar“.

TREĆI DAN (15.11.)

Treći dan programa Nedelje antimikrobne rezistencije bio je posvećen multidisciplinarnom pristupu rešavanja problema rezistencije mikroorganizama na dostupnu terapiju. U tom svetlu, publika je imala prilike da čuje predavanja prof. Branka Jovčića (Evolucija antimikrobne rezistencije) sa Biološkog fakulteta, kao i prof. dr Maje Tomić (Antibiotici – prošlost, sadašnjost i budućnost) sa Farmaceutskog fakulteta. Na kraju, održana je tribina na temu (zlo)upotrebe antibiotika u veterinarskoj medicini u kojoj su učestvovali prof. dr Dušan Mišić i dr spec. Jelena Ašanin sa Fakulteta veterinarske medicine Univerziteta u Beogradu. Tribinu je moderirao student Lazar Mičeta.

ČETVRTI DAN (16.11.)

Poslednji dan programa Nedelje antimikrobne rezistencije bio je rezervisan za predstavnike državnih i nevladinih institucija. U tom smislu, tribini na temu izrade nacionalnog vodiča i akcionog plana za antimikrobnu rezistenciju doprineli su svojim učešćem prof. dr Ivana Ćirković (Katedra za mikrobiologiju MFUB), gdin Aleksandar Bojović (Svetska zdravstvena organizacija), gđa Dragana Rajković (Ministarstvo zdravlja) i DVM Tatjana Labus (Uprava za veterinu). Tribinu je moderirao glavni i odgovorni urednik časopisa „Medicinar“, student Aleksandar Stevanović. Usledio je završni govor i svečano zatvaranje manifestacije.

U BROJEVIMA:

16 PREDAVAČA

4 FAKULTETA

8 SATI DOGAĐAJA

PREKO 400 UČESNIKA

 

Posebnu zahvalnost Redakcija studentskog časopisa „Medicinar“ duguje Upravi Medicinskog fakulteta, Ministarstvu zdravlja, Studentskom parlamentu i njegovim sekcijama, svim predavačima i gostima.

 

A.S.