Studentski časopis Medicinar, Centar za stručni i naučno-istraživački rad studenata (CSNIRS) i IFMSA-Serbia obeležili su Svetski dan borbe protiv side, 1. decembar!

 

Još od 1988. godine, 1. decembar se obeležava širom sveta kao dan posvećen borbi protiv side, podrška HIV-pozitivnim osobama i najbolja je prilika za širenje svesti građana, pacijenata i zdravstvenih radnika.

Medicinski fakultet u Beogradu podržao je inicijativu i obezbedio prostor i sredstva za predavanja, projekcije filmova i radionice koje smo pripremili.

Prvi dan, 30. novembar, počeo je sjajnim predavanjem prof. dr Gordane Dragović Lukić sa Katedre za farmakologiju i toksikologiju Medicinskog fakulteta. Profesorka Dragović Lukić govorila je o ulozi i značaju specifične profilakse (PEP i PrEP) u sprečavanju širenja HIV infekcije, ali i mnogim drugim problemima sa kojima se susreću HIV-pozitivne osobe. Nakon predavanja, studenti su imali priliku da prisustvuju projekciji nagrađivanog filma „Dallas Buyers Club“ iz 2013. godine. Na kraju, svoje utiske su mogli da razmene na edukativnoj radionici CSNIRS-a pod nazivom „Borba studenata medicine protiv stigmatizacije HIV/AIDS pacijenata“.

Drugi dan, 1. decembar, počeo je predavanjem doajena Infektivne klinike Kliničkog centra Srbije, prof. dr Đorđa Jevtovića koji je govorio o istorijatu epidemije AIDS-a u svetu i u Srbiji. Nakon predavanja, upriličena je projekcija dokumentarnog filma „How to survive a plague“ iz 2012. godine. Poslednji događaj bila je radionica IFMSA-Serbia pod nazivom „HIV/AIDS i kvalitet života“.

Sve tri organizacije su ovim putem želele da istaknu važnost 1. decembra i pokažu da studenti medicine obraćaju pažnju na probleme HIV-pozitivnih osoba. Ipak, znajući sve poteškoće sa kojima se HIV-pozitivne osobe susreću unutar i van zdravstvenog sistema, nadamo se da ćemo biti u prilici da o ovoj temi izveštavamo češće.

 

D.S.