Širom sveta obeležava se 8. mart, Međunarodni dan žena i borbe za ženska prava. Studentski parlament i studentski časopis “Medicinar” odlučili su da obeleže praznik polaganjem cveća na grob prve srpske lekarke Drage Ljočić. Svim koleginicama čestitamo današnji dan i podržavamo ih u borbi za jednakopravnost!

Nakon što je diplomirala na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Cirihu, dr Draga Ljočić (1855–1926) se vratila u Srbiju kako bi se bavila lekarskom profesijom. Prva žena lekar u našoj nacionalnoj istoriji nije mogla ni da pretpostavi da će joj dobijanje diplome lekara biti neuporedivo lakše u odnosu na proces priključivanja tadašnjoj lekarskoj zajednici. Naime, pre više od stotinu godina, pojam ženskog lekara je bio nezamisliv – trebalo je pobediti mentalitet patrijarhalnog društva, ali i obezbediti sredstva za školovanje u inostranstvu. Iako su njene kompetencije bile predmet rasprave mnogih komisija, doktorki Ljočić nije mogla da se nađe zamerka, osim što je bila žena. Na nagovor kraljice Natalije, dozvoljeno joj je da otvori privatnu praksu, a dugo zatim je radila kao „lekarska pomoćnica“ u državnoj bolnici u Beogradu. Bez obzira na diskriminatorske zakone prema ženama u to vreme, dr Draga Ljočić je učestvovala u srpsko-turskim ratovima, srpsko-bugarskom ratu, balkanskim ratovima i Prvom svetskom ratu. Njena borba bila je još srčanija u miru, ona je bila istaknuta sifražetkinja, feministkinja, osnivač ženskih organizacija, borac za ženska prava i profesionalno izjednačavanje. Preminula je 5. novembra 1926. godine u Beogradu, u 71. godini.

Studentski parlament i studentski časopis „Medicinar“ koristi priliku da za 8. mart, Međunarodni dan žena, položi cveće na grob dr Drage Ljočić kao podsetnik da borba za ženska prava nije završena. Jednakopravnost polova nije postignuta ni u lekarskoj profesiji, a ni šire. Deklarativno, ženama se garantuju ista prava, međutim nije teško razotkriti brojne prepreke koje im stoje na putu ka vodećim pozicijama u medicini. Iako progres postoji (dr Ljočić bila bi iznenađena činjenicom da danas više žena upisuje medicinske fakultete u odnosu na muškarce), treba samo prebrojati koliko žena se nalazi na rukovodećim pozicijama direktora klinika i instituta, dekanskim ili političkim funkcijama u oblasti zdravstva. Broj pravosnažnih presuda o seksualnom uznemiravanju i/ili diskriminaciji jasno govori o vidljivosti pritisaka sa kojima se žene suočavaju u zdravstvenom sektoru, ali i šire.

Ohrabrujemo i podržavamo sve koleginice među nama, sve buduće lekarke, medicinske tehničarke, naučnice, direktorke i profesorke. Podržavamo vas na putu do izvrsnosti i ne prihvatamo ništa manje, ali ne tražimo ništa više od onoga što je garantovano svim građanima Republike Srbije.
Srećan 8. mart!