U susret novogodišnjim praznicima, studenti medicine tradicionalno misle i na one kojima su briga i pažnja najpotrebniji: zdravstveno i socijalno ugrožena deca. Kroz raznovrsne akcije prikupljanja slatkiša, školskog pribora i igrački, obezbeđujemo novogodišnje poklone za mališane. Pridružite nam se!

Tradiciju dugu preko 20 godina nastavljamo od ponedeljka 18. decembra, pa sve do 22. decembra 2017. godine. Uoči novogodišnjih praznika, Odbor za ljudska prava i mir lokalnog komiteta Beograd, IFMSA- Serbia, a u saradnji sa studentskim organizacijama Medicinskog i Farmaceutskog fakulteta, organizuje skupljanje paketića za socijalno ugrožene mališane. Ovogodišnji slogan glasi Nedelja osmeha i poklona: I ja sam drug za osmeh dug! Slatkiše, igračke i školski pribor možete doneti tokom cele nedelje u periodu između 10h i 14:30h, u Dekanatu Medicinskog fakulteta, ulica Dr Subotića 8. Tokom pet radnih dana za uspešnost akcije postaraće se preko 60 volontera. Tim povodom predviđena je i humanitarna žurka, za koju su ulaznice slatkiši po vašem izboru i od kojih će volonteri potom praviti novogodišnje paketiće za socijalno ugrožene mališane.

Slatkiše, igračke i školski pribor možete doneti tokom cele nedelje u periodu između 10 i 14:30h, u Dekanatu Medicinskog fakulteta, ulica Dr Subotića 8.

Predstavnice SCORP-a (Standing Committee for Human Rights & Peace) u Beogradu, Ksenija Aleksić, Marija Banović i Emilija Dedić organizatori su ovog događaja. Medicinar je imao priliku da razgovara sa Emilijom Dedić, asistentom lokalnog koordinatora.

„Kao studenti medicine, u obavezi smo da se osvrnemo na one čija su prava i potrebe ugrožene ili zanemarene. Svako dete ima pravo da mašta, pa makar to bio i poklon od Deda Mraza! Zato se trudimo da svake godine simbolično budemo nečiji Deda Mraz, da vratimo osmehe na dečja lica i da im barem malo ulepšamo praznike i pokažemo kako je neko uz njih u teškom periodu njihovog odrastanja.“ rekla je Emilija.

„Recimo, prošle godine smo podelili 97 paketića deci iz Centra za zaštitu i pomoć tražilaca azila. Ukratko, trudimo se da paketiće donosimo deci koja su pre svega socijalno ili zdravstveno ugrožena. Takođe, ovu akciju svake godine prati slatka žurka, malo zabave na koju možete doći sa svojim prijateljima, a pritom na ulazu ostaviti slatkiše kojima ćemo obradovati mališane za praznike. Zadovoljstvo je zaista obostrano!”- poručili su iz IFMSA-Serbia i pozvali sve zainteresovane da dođu i pomognu akciji.

Na kraju, bitno je istaći da je ovo jedan od retkih događaja u kojem zajedno učestvuju praktično sve studentske organizacije: Studentski parlament Medicinskog fakulteta, Farmaceutski fakultet, studentski časopisi Medicinar i Medicinski podmladak, Centar za stručni i naučno-istraživački rad, Studentska Unija Medicinara, B-Cell i drugi.

U svetlu predstojećih praznika, pozivamo vas da izdvojite malo vremena i budite nečiji Deda Mraz!

 

D.S.