U cilju podizanja transparentnosti izbornog procesa i uključivanja što većeg broja koleginica i kolega u borbu za studentska prava i standard, Redakcija studentskog časopisa „Medicinar“ organizuje akciju #znamkogabiram u okviru predstojećih izbora za Studentski parlament Medicinskog fakulteta u Beogradu.

Svi kandidati učesnici u izborima za Studentski parlament imali su priliku da se predstave i jasnije definišu svoje ideje i program.

PRAVILA PREDSTAVLJANJA:


Unutar svog predstavljanja, zabranjeno je navođenje imena drugih studenata, nastavnika i zaposlenih na Medicinskom fakultetu u Beogradu u bilo kom kontekstu.

Tekst mora biti u skladu sa važećim Kodeksom profesionalne etike Univerziteta u Beogradu.

Redakcija časopisa „Medicinar“ ne preuzima odgovornost za istinitost podataka koji se ovim putem objavljuju.


 

I godina

Marija Suda

marija-suda

Ja sam Marija Suda, student sam prve godine i želim da budem tvoj predstavik u Studentskom parlamentu! Završila sam Devetu gimnaziju, gde sam bila član parlamenta. Takođe sam pohađala seminare u Istraživačkoj stanici Petnca, gde sam naučila mnogo toga o timskom radu. Trenutno sam dopisni član časopisa „Medicinar“. Imam mnogo ideja koje bi pomogle nama, studentima, kao što je na primer, uvođenje sistema mentorstva (gde stariji studenti stoje na raspolaganju mlađima za bilo kakva pitanja ili pomoć) koji već postoji na mnogim drugim fakultetima. Želim da rešavam probleme koje uvidim, kao i koje uvide moje kolege, i da na taj način poboljšam iskustvo studiranja svima nama. Ukoliko ti očekuješ ovo od svog predstavnika u Studentskom parlamentu, glasaj za mene!

Danilo Mladenović

danilo-mladenovic

Drage kolegenice i kolege, zovem se Danilo Mladenović i student sam prve godine. Svoje iskustvo parlamentarnog rada sticao sam u učeničkom parlamentu Zemunske gimnazije. Takođe, jedno vreme sam bio član tima u Uniji srednjoškolaca Srbije. Poslednjih godinu dana sam sekretar Organizacije beogradskih srednjoškolaca, čiji sam i osnivač. U I semestru zajedno sa još nekoliko kolega organizovao sam humanitarnu akciju pravljenja paketića za decu ometenu u razvoju iz ,,Zvečanske“. Sa nekim od tih kolega odlučio sam da napravim ozbiljnu i odgovornu ekipu i nastavim da se zalažem za svoje i ideje svih studenata koji mi se obrate. Ne želim da obećavam velike i nerealne stvaru ali glavni ciljevi za koje ću se boriti su sledeći:

  1. Smanjenje gužvi:
    Smatram da se u prvih par meseci na fakultetu stvaraju ogromne i nepodnošljive gužve, kako ispred skriptarnice tako i ispred studentske službe, koje troše energiju i vreme studentima i ometaju njihove svakodnevne društvene i akademske aktivnosti. Većom upotrebom kapaciteta studentske službe, skriptarnice i angažovanjem studentskog parlamenta redovi od desetina metara bi mogli biti prošlost.
  2. Humanitarni rad:
    Nastaviću sa svojim humanitarnim aktivnostima jer mi kao studenti medicine moramo dati primer ostalima svojom odgovornošću.
  3. Bolja komunikacija sa profesorima:
    Svakome od nas se ponekad javila primedba ili ideja u glavi kako poboljšati nastavu, međutim tu je sve stalo jer studenti svakako imaju premalo vremena za socijalne i akademske aktivnosti. Međutim, mi smo tu da stanemo iza svake vaše ideje!
Milica Radojević

milica-radojevic
Poštovane koleginice i kolege, zovem se Milica Radojević. Studentkinja sam prve godine integrisanih akademskih studija. Završila sam Četvrtu gimnaziju u Beogradu kao đak generacije. Tamo sam stekla iskustvo rada u parlamentu kao predstavnik u Učeničkom parlamentu. Kandidujem se zato što smatram da Studentski parlament može promeniti dosta stvari na našem Fakultetu. Već sam uputila nekoliko molbi Studentskom parlamentu u ime studenata, tako da imam iskustva u komunikaciji sa istim. Kao predstavnik parlamenta, zalagaću se za:

  • Poboljšanje kvaliteta nastave;
  • Organizovanje više naučnih tribina na samom Fakultetu;
  • Organizovanje više humanitarnih akcija tokom godine.

Takođe, biću otvorena za svaku vrstu predloga i sugestija. U tom smislu budite slobodni da mi se obratite na mejl: radojevicm99@gmail.com.

Ognjen Dimitrijević

ognjen-dimitrijevic

Drage koleginice i kolege, ja sam Ognjen Dimitrijević, entuzijasta i sanjar i kao vi ovaj Fakultet sam upisao kako bih svoje znanje i iskustvo iskoristio da pomognem ljudima i zajednici. Inspirisan nekim propustima nastave već na prvoj godini, poput trošenja dragocenog vremena na loše organizovane oblike nastave i nedostatka kompaktne zvanične literature, imam potrebu, želju i energiju da se u ime svih nas zalažem za njeno poboljšanje. Kao neko ko celog života planira da deo svoje karijere posveti nastavnom kadru, garantujem vam da ću se potruditi da svaku iregularnost istaknem i radim na njenom rešavanju, pogotovo kada su u pitanju klinike koje teško sarađuju sa studentima na OKP1 i OKP2. Praksa je veoma bitan deo naše obuke, a našem Fakultetu nedostaje direktniji pristup studentima. Takođe, kao dugogodišnji petničar i ljubitelj veštine prenošenja znanja, oduvek sam verovao i zalagao se za takozvano „sekundarno“ obrazovanje. Moje aktivnosti u Studentskom parlamentu bih zato dobrim delom posvetio i u saradnji sa vanfakultetskim organizacijama, sekcijama i preduzećima, pokušavajući da ostvarim što veće pogodnosti za studente našeg Fakulteta, naravno u sklopu sa vašim željama i potrebama. U to ime, trudio bih se da nam što više otvorim mogućnosti za popuste na učenje jezika, ulaznice u muzeje, pozorišta, bioskope i dr. Bio bih voljni pokretač naučnih i interesnih sekcija. Verujem da među svima nama ima dosta želja koje bi trebalo pretočiti u ostvarive ideje, zato vam garantujem da ću svojom pristupačnošću, odlučnošću i upornošću biti odgovoran predstavnik studenata.

Ana Mitić

ana-mitic

Bitnost promovisanja studentskih prava koja vode rešenju određenih spornih pitanja je neophodna, zato što takve vrednosti omogućavaju razvijanje kritičkog mišljenja i uništavaju jednostranost. Našem Fakultetu želim da doprinesem najbolje, uz svoje dosadašnje iskustvo koje sam stekla tokom svih svojih aktivnosti. S obzirom da je Učenicki parlament Treće beogradske gimnazije izuzetno povezan sa Opštinom Vračar, bila sam deo mnogih humanitarnih i volonterskih akcija. Volontirala sam za NURDOR (Udruženje roditelja dece obolele od raka) i u Domu za nezbrinutu decu “Zmaj”. Kao član predsedništva, tadašnjeg parlamenta, bila sam deo protokola vrlo poznate humanitarne Gimnazijade ’17, čija je organizacija protekla pod mojim nadzorom. Doprinela bih većoj podršci našim studentima od strane fakulteta, kao i boljoj komunikaciji i razumevanju sa nadređenima, koja ponekad nije tako jednostavna. Dragim kolegama mogu da pružim siguran oslonac, saradnju i pomoć što se bilo čega tiče, jer je to najbitnije. Kao osoba koja je prošla kroz vrlo slične situacije, to i garantujem. Na kraju, za ovaj posao je potrebna osoba sa iskustvom, koja isto to može da iskoristiti za unapređenje samog Studentskog parlamenta u nešto veće i plodnije. Vaša Mitić Ana.

Iva Subašić

iva-subasic

Ćao! Ja sam Iva Subašić i student sam prve godine. Išla sam u Gimnaziju “Svetozar Marković” u Novom Sadu. Jedna od prvih stvari koja mi je zasmetala je predmet poznat kao OKP. Zalagala bih se da raspored i sistem budu efikasniji kako bi mentori mogli više da nam se posvete i kako bi se cenilo i naše vreme. Mislim da bi nam tada bilo mnogo lakše čak i da se nacrtamo na klinici u 8:00. U gimnaziji sam bila član parlamenta preko kojeg smo sprovodili konkretne akcije, a usput se i njima ponosili. U Novom Sadu sam bila i član Crvenog krsta. Saradnjom sa ovom organizacijom smo uspeli da priredimo kraće kurseve, pripreme za takmičenje iz prve pomoći, kao i upoznavanje svih učenika sa osnovnim načelima prve pomoći. Kasnije smo na takmičenju bili jedina ekipa čiji su svi članovi bili gimnazijalci. Jedanaest godina sam se aktivno bavila tenisom, koji me je naučio hrabrosti i borbenosti. Smatram da postoje mnoga polja na kojima možemo zajedno da delujemo kako bismo sebi olakšali put koji smo izabrali, a usput da učinimo mnogo lepih stvari i napravimo možda male, ali značajne promene. Želim da saslušam svoje vršnjake, da učim od starijih i iskusnijih, i zajedno sa svojim kolegama poboljšam iskustvo studiranja na ovom fakultetu, kako za nas, tako i za buduće generacije. Ako ste već stigli do kraja ovog podužeg teksta, mogli biste i da glasate za mene!

Andrija Stefanović

Poštovane koleginice i kolege, zovem se Andrija Stefanović  i student sam prve godine. S obzirom na prethodno iskustvo, sa dosta uspeha u Parlamentu, odlučio sam da se kandidujem i dam svoj doprinos. Itekako sam svestan nedostataka našeg  Fakulteta, koje  sam pokušavao da ispravim još od prvog dana. Nažalost, jedan student, bez obzira na jačinu svojih argumenata, nije dovoljno moćan da načini bilo kakvu znatnu promenu. Verujem da ću svojim članstvom u Studentskom parlamentu dobiti svu potrebnu podršku i dovesti pregovore sa profesorima i šefovima katedri na viši nivo. Drugim rečima, spreman sam da uz konsultaciju sa vama stanem na crtu sebi nadređenima i prihvatim se odgovornosti. U moru problema izdvojiću one najznačajnije koje je trenutno moguće rešiti.

  1. Bolja informisanost studenata.
    Smatram da studenti nemaju sve potrebne informacije o opstem funkcionisanju Fakulteta, početku izbornih predmeta, kao i potrebnih odlaska po konačne potpise.  Koliko puta smo samo priložili svoj lični broj telefona i mail adresu? Dužnost studentske službe bi trebala biti da studente obavesti SMSom ili makar mail-om o početku izbornih predmeta, vanrednih rokova i ostalog.
  2. Higijena u WC-u.
    Kako mozemo sebe nazvati medicinskim fakultetom kada u toaletima nemamo ni sapune a kamoli toalet papir? Ovaj problem iako banalan i lako rešiv predstavlja ozbiljan izvor širenja bakterija, a naročito otežava devojkama boravak na Fakultetu. Takođe bi pored neophodnih sanitarija trebalo uvesti sav potreban pribor, poput rukavica, u disekcione sale i tome slicno.

II godina

Niko od prijavljenih kandidata sa druge godine se nije predstavio.

III godina

Niko od prijavljenih kandidata sa treće godine se nije predstavio.

 

Izbori za upražnjena mesta članova Studentskog parlamenta će se održati u sredu, 24. aprila 2019. godine i to za 5 predstavnika prve godine, 2 predstavnika druge godine i 2 predstavnika treće godine integrisanih akademskih studija medicine. Želimo puno sreće svim prijavljenim kandidatima! #znamkogabiram