Volontiranje je vreme dobrovoljno dato zarad opšteg dobra i bez finansijske dobiti – kaže jedna od definicija volontiranja. Šta ako pored plemenitog cilja u isto vreme otkrivate zanimljiva mesta i kulture, upoznajete neke nove ljude radoznale kao što ste i Vi i naučite neke nove veštine? Da li vam već golica maštu celovitost avanture koju vam nude volonterski kampovi? Kod “Mladih istraživača Srbije“ vrata su uvek otvorena za ljude željne novih iskustava.

Mladi istraživači Srbije su izrasli iz istraživačkog pokreta koji je nastao 1969. godine u Valjevu. Godine 1976. osnovana je mreža istraživačkih organizacija koja je okupila veliki broj sekcija, klubova i društava različitog naučnog interesovanja. Danas, pored različitih vrsta aktivnosti, ipak centralnu ulogu zauzima međunarodni volonterski kamp, kao sredstvo neformalnog obrazovanja i implicitnog učenja kojim se podstiče razvoj lokalnih zajednica, interkulturno razumevanje i dijalog, aktivno i demokratsko učešće i mobilnost mladih, socijalna inkluzija, jednakost polova, solidarnost, sloboda i mir.

Kampovi se u svetu organizuju od 1920. godine među više od 90 volonterskih servisa koji zajedno razmene preko 20.000 volontera godišnje. Volonterski kamp je jedinstven oblik volonterskog rada, predviđen za sve ljude dobre volje između 14 i 80 godina. Učesnici iz različitih zemalja radom na kampovima daju svoj doprinos pre svega lokalnim zajednicama. Obično nevladine organizacije definišu problem koji se može rešiti na ovaj način. Svaki radni kamp je drugačiji zbog broja učesnika (obično od 6 do 30 volontera), njihovog porekla i, naravno, njihovih ličnosti.

Centralnu ulogu zauzima međunarodni volonterski kamp, kao sredstvo neformalnog obrazovanja i implicitnog učenja kojim se podstiče razvoj lokalnih zajednica, interkulturno razumevanje i dijalog, aktivno i demokratsko učešće i mobilnost mladih, socijalna inkluzija, jednakost polova, solidarnost, sloboda i mir.

Ako se pitate, kakav bi posao radili na tom kampu, sigurno bi bilo nešto i za Vas s obzirom na raznolikost aktivnosti koje se organizuju. Kampovi su tematski i spektar poslova u zavisnosti od kampa se kreće od renoviranja raznih objekata (zamkova,vila..), arheologije, uređenja životne sredine, pa sve do kulturnih i edukativnih projekata, rada sa decom, ali i pomaganja starima i osobama sa invaliditetom. Možete se uključiti u neki od umetničkih kampova ako ste kreativne prirode, ili da budete deo organizacije nekog muzičkog ili filmskog festivala. U velikom broju kampova, kao kompenzacija za rad obezbeđeni su smeštaj i hrana, na vama je samo da platite kartu do zemlje koju ste izabrali. Što se tiče zemalja koje su u opticaju,veliki je izbor – od Austrije do Zambije. Bez obzira na finansijska sredstva, svako može naći nešto što može sebi da priušti. Idealno vreme za “kampovanje” je naravno leti, kada ima i najviše volontera, ali kampovi su dostupni i u drugim mesecima. Prijava za kampove počinje krajem marta, početkom aprila, ali u najvećem broju kampova (ako nisu neophodne posebne kvalifikacije), dobijanje željenog kampa ide po principu – ko prvi devojci, njegova devojka. Za više informacija posetite sajt.

volontiranje

Iz sopstvenog iskustva zaista mogu reći da je doživljaj jedinstven i autentičan. Ovaj način putovanja omogućava mladima da zemlje i kulture spoznaju iznutra, a ne samo kao turisti u prolazu kojima se serviraju opšta mesta. Sa jedne strane upoznaje se lokalno stanovništvo i način života tog podneblja na neposredan način, a sa druge strane ostvaruju se topla i zanimljiva prijateljstva, sa drugim učesnicima kampa s kojima se za to vreme živi kao porodica, ujedinjeni u postizanju zajedničkih ciljeva kroz konstruktivan radni duh.

Kao mladi istraživač brala sam jabuke na selu i čistila manastirske prozore u Sankt Peterburgu, a u međuvremenu šetala Nevskim prospektom, obilazila muzeje i carske palate i odmarala na obali Finskog zaliva, a s druge strane, u Karinjanu (Carignano) kraj Torina sam učestvovala u renoviranju vile iz XVIII veka kojoj jedino još volonteri iz godine u godinu i povremene donacije pomažu da povrati stari sjaj.

Hoću reći, koliko kampova – toliko različitih i zanimljivih iskustava. Iskustva su brojna, a i među našim kolegima je još kampera koji su sigurno spremni da daju savet i da pomognu svima koje je ova priča možda nadahnula da se i oni odvaže na ovakvu avanturu. Završiću sa motoom Mladih istraživača “MISLI VELIKO, učini bar malo – pokreni lavinu”.

A.S.H.