Redakcija Medicinara imala je priliku da razgovora sa predsednikom Centra za stručni i naučno-istraživački rad studenata (CSNIRS) Adijem Hadžibegovićem. Postavili smo mu nekoliko pitanja koja bi trebalo da vas bliže upoznaju sa radom ove studentske sekcije Medicinskog fakulteta.

Medicinar:  Studije medicine se često zamišljaju kao besane noći provedene nad knjigom. Međutim, na našem fakultetu moguće je uključiti se u vrlo konkretan naučno-istraživački rad. Koje su sve opcije za studente?

Adi: Opcije su brojne. Sve zavisi od afiniteta studenta ka određenoj oblasti. Moguće je uključiti se I u laboratorijski rad, na pretkliničkim predmetima npr, ali isto tako i klinički naučno-istraživački rad. Sve što je potrebno je volja studenta za radom i pronalazak mentora.

Medicinar: Šta zapravo podrazumeva pisanje naučno-istraživačkog rada i koliki je to posao?

Adi: Pa, veliki je to posao. Da biste napisali jedan naučno-istraživački rad, pre toga morate da se posvetite dobijanju rezultata, a to nekada nije nimalo lako. Međutim, uvek su tu dobri mentori koji vam pomažu sve vreme i  vode vas kroz postupak. Većina studenata tvrdi da je sve u vezi sa naučnim radom sjajno, osim pisanja istog, jer pored velikog truda koji ste uložili u čitanje literature, prikupljanje podataka itd. potrebna vam je ogromna koncentracija I napor kako biste nešto što ste radili napisali tako da svima bude razumljivo. Ali, bez obzira na “težinu” posla, pisanje rada je predivno iskustvo, i upravo kroz taj izazov veliki broj studenata zavoli nauku I posveti joj se.

Medicinar: Tradicionalno, CSNIRS svake godine organizuje ciklus tribina za studente u sklopu priprema za pisanje naučno-istraživačkog rada. Da li je moguće obratiti se nekom za pomoć nakon ili pre toga?

Adi: Naravno. Članovi CSNIRS-a su na raspolaganju studentima tokom cele školske godine. Ako mi ne možemo da damo odgovarajući odgovor, uputimo ih nekome od profesora našeg fakulteta ko bi mogao da pomogne. A takođe, tu je i Komisija za naučni rad studenata, koja se sastoji od tri profesora, koji su tu za svaku pomoć koja nam je potrebna.

Medicinar:  Imam ideju za rad. U kom trenutku treba da kontaktiram CSNIRS i koja je dalja procedura?

Adi: Kada imate ideju za rad, prvo sa mentorom treba da se dogovorite za okvirnu temu. Takođe, sa mentorom popunite mentorski list i u novembru, kada se obično raspisuje konkurs za tekuću školsku godinu, predate u kancelariji CSNIRS-a. Nakon toga, sva uputstva i rokove dobijate na vašu e-mail adresu. Rad se obično predaje sredinom februaru, slanjem na mail CSNIRS-a.

Medicinar: Šta su još sve uloge CSNIRS-a?

Adi: CSNIRS-ove fiksne obaveze su u vezi sa naučno-istraživačkim radom. Međutim, svake godine imamo različite vrste dodatnih aktivnosti. Učesnici smo Festivala nauke već 5 godina za redom, takođe već nekoliko godina obeležavamo 01. decembar organizacijom radionice posvećene astigmatizaciji pacijenata obolelih od HIVa, pre 2 godine smo organizovali i humanitarnu žurku povodom istog datuma. Takođe, CSNIRS organizuje predavanja i radionice različitih tematika. Poslednje što smo radili je projekat CRISPR, koji je bio jako posećen. Ono na šta smo još ponosni je što deo našeg tima radi emisiju za Radio televiziju Srbije, koja će uskoro početi da se emituje.

Medicinar: Ko su članovi CSNIRS-a i koja su njihova zaduženja?

Adi: Članovi CSNIRS-a su studenti Medicinskog fakulteta. Svi imamo ista osnovna zaduženja, a to su prikupljanje mentorskih listova, obaveštavanje studenata za koje smo zaduženi o svim rokovima I obavezama, takođe prikupljanje radova I njihovo slanje na recenzije, zatim organizacija Mini simpozijuma, a kada nan as dođe red i nacionalnog kongresa.

Medicinar: Ko sve može postati član CSNIRS-a i pod kojim uslovima?

Adi: Član može postati student Medicinskog fakulteta u Beogradu, koji je najmanje druga godina studija, ima prosek najmanje 8,5 i zainteresovan je u naučni rad.

Medicinar: Kako vas zainteresovani studenti mogu kontaktirati?

Adi: Možete nas kontaktirati putem mail-a csnirsbg@gmail.com, telefona, facebook stranice, a takođe I preko naših članova čiji se brojevi telefona nalaze na sajtu fakulteta.

Medicinar: Šta bi poručio mlađim kolegama?

Adi: Mlađim kolegama bih preporučio da se bave vannastavnim aktivnostima koje naš fakultet pruža, jer pored toga što će steći nova iskustva, imaće priliku i da steknu nova poznanstva.

 

A.S.