Redakcija Medicinara posetila je prostorije sekcije našeg fakulteta, časopisa Medicinski podmladak. Razgovarali smo sa glavnom i odgovornom urednicom časopisa – Smiljanom Mihailović. Ovo su neka od pitanja koja smo joj postavili.

 

Medicinar: Po definiciji, Medicinski podmladak je međunarodni, recenzirani, stručni i naučni časopis za studente i mlade istraživače. Šta ti pojmovi zapravo znače?

Smiljana: Tako je. Medicinski podmladak je godinama sve vidljiviji za čitaoce širom sveta putem onlajn sistema za uređivanje časopisa i putem radova koje objavljujemo na engleskom jeziku. Trend koji je zaživeo poslednjih godina jeste prijava sve većeg broja radova na engleskom jeziku, kako radova koje pišu studenti našeg fakulteta, tako i članaka koje za nas pišu profesori i stručnjaci u određenim oblastima. Recenziranje svih radova koji se objavljuju predstavlja suštinu kvaliteta i proces je koji čini osnovu izdavaštva. Recenzije podrazumevaju da svaki rad pogledaju dva stručnjaka iz odgovarajuće oblasti i daju svoje mišljenje da li bi rad trebalo izmeniti, kako bi to trebalo uraditi i da li bi rad trebalo objaviti ili ne. Podmladak je namenjen studentima i istraživačima i članke koje mogu pročitati u njemu naučno-istraživačkog su karaktera i pružaju im saznanja iz struke.

Medicinar: Medicinskom podmlatku se može pristupiti na tri načina: kao čitalac, kao autor i kao član Redakcije. Kao čitaocima, kakav nam sve sadržaj nudi Medicinski podmladak?

Smiljana: U Medicinskom podmlatku objavljuju se tri tipa članaka: pregledni članci, mini pregledni članci i originalni naučni članci. Pregledne članke pišu stručnjaci sa našeg fakulteta, iz naše zemlje i iz inostranstva, po pozivu uredništva i to su pregledi literature iz određene oblasti. Mini pregledne radove pišu studenti doktorskih studija kao pregled literature na temu svoje doktorske disertacije. Ovo je relativno mlada rubrika u našem časopisu i pokazala se kao zaista izuzetna. Originalni naučni članci su radovi koje nam šalju studenti našeg fakulteta, studenti farmaceutskih i stomatoloških nauka.

Medicinar: Zašto je bitno publikovati naučne radove i ko sve može publikovati u Medicinskom podmlatku?

Smiljana: Publikovanje je esencijalno u naučno-istraživačkom radu, jer je to najbolji način da rad i rezultati budu vidljivi za naučnu javnost. Kada su rezultati vidljivi, ostali naučnici iz te oblasti mogu dobiti ideju za neki svoj projekat, komentarisati svoje rezultate u odnosu na već objavljene, mogu učiti od drugih autora. To je suština naučno-istraživačkog procesa. Osim toga, kako je studentima našeg fakulteta omogućeno da budu oslobođeni od izrade diplomskog rada ukoliko imaju dva rada koja su prošle fakultetske recenzije, svaki rad objavljen u Podmlatku može pomoći u ostvarivanju tog prava. Kao što sam u prethodnom pitanju rekla, autori objavljenih članaka su studenti osnovnih studija medicinskih, farmaceutskih, stomatoloških fakulteta, studenti doktorskih studija i istaknuti naučnici i stručnjaci.

Medicinar: Kakva je procedura publikovanja naučnog rada u Medicinskom podmlatku i da li se ona razlikuje od drugih naučnih časopisa?

Smiljana: Procedura publikovanja je ista kao i u drugim naučnim časopisima. Proces se započinje pristupom na našu internet platformu, formira se nalog i zatim se rad upload-uje. Kada rad stigne redakciji, prosleđujemo ga recenzentima da ga pročitaju i daju svoje mišljenje da li bi rad trebalo publikovati ili ne. Nakon što recenzenti daju svoju preporuku, Uređivački odbor koji se sastoji od nastavnika našeg fakulteta donosi konačnu odluku o tome da li će rad biti objavljen ili ne. Kada je rad prihvaćen, kontaktiramo autore i tehnički pripremimo rad koji nakon toga objavljujemo.

Medicinar: Ko čini Redakciju Medicinskog podmlatka i koja su njena zaduženja?

Smiljana: Redakciju čine studenti Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Naši zadaci su brojni: od sakupljanja preglednih radova, preko komunikacije između autora radova i recenzenata, pripreme za štampu, do organizovanja radionica i predavanja za studente. Naše je da studentima pomognemo da steknu svoja prva iskustva u svetu izdavaštva i da zastupamo dobru naučnu praksu kroz programe i radionice posvećene plagijarizmu i naučnoj etici.

Medicinar: Ko sve može pristupiti Redakciji i pod kojim uslovima?

Smiljana: Redakciji mogu pristupiti studenti Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu putem konkursa koji Redakcija raspisuje. Kandidat može biti svaki redovni student Fakulteta sa položenim svim ispitima predviđenim programom za prvu godinu studija, koji nije obnovio nijednu godinu studiranja, sa najmanjom prosečnom ocenom 8,50 i ima najmanje jedan originalni autorski rad. Pored toga, kao saradnici Podmlatka mogu se uključiti svi studenti Fakulteta bez obzira na prosečnu ocenu studiranja i obnovljene godine studija.

Medicinar: Kako zainteresovani studenti mogu da vas kontaktiraju?

Smiljana: Uvek je moguće kontaktirati nas putem mejl adrese koju koristimo, podmladak.med.bg@gmail.com Dobićemo uskoro i novu mejl adresu koja je deo zvaničnih mejl adresa Fakulteta. Mogu nas kontaktirati i pratiti u okviru naše Facebook  stranice. Naravno, kako smo svi kolege, studenti uvek mogu članove Redakcije i lično kontaktirati.

Medicinar: Medicinski podmladak postoji od 1949. godine i od tada praktično u kontinuitetu izlazi. Šta je staro, a šta novo unutar časopisa i koji su planovi Redakcije za budućnost?

Smiljana: Medicinski podmladak je ostao časopis koji vode studenti Fakulteta i to je nešto na šta smo izuzetno ponosni. Vremenom smo širili broj svojih aktivnosti, uvodili radionice o izdavaštvu, predavanja na temu preglednih radova koji su objavljeni. Uveli smo takođe online sistem uređivanja i postali dostupni elektronski. Planovi su nastavak promocije časopisa, u našoj zemlji i šire, formiranje internet prezentacije. Najvažniji cilj je da budemo dostupni preko međunarodnih baza časopisa i ponovno računanje impakt faktora. U proceduru smo već ušli, nadamo se pozitivnim rezultatima.

Medicinar: Kako bi opisala svoje iskustvo u Medicinskom podmlatku?

Smiljana: Medicinski podmladak je jedno od mojih najlepših iskustava u toku fakulteta. Rad u Redakciji je od samog početka bio interesantan, pun izazova, zahtevao je i i dalje zahteva dosta kreativnosti, odgovornosti i predanosti poslu. Najveće uživanje je bilo raditi sa profesorima koji su uvek za nas imali vremena, kao i razvijati ideje, planove i ostvarivati projekte sa izvanrednim kolegama i prijateljima.

Medicinar: Šta poručuješ mlađim kolegama?

Smiljana: Moja poruka svim studentima je da se tokom studija trude da što ranije uđu u svet nauke i da dosta rade na svom naučnom obrazovanju, da se posvete svojim interesovanjima, da upoznaju što više kolega, da sarađuju sa mnogima i rade timski, i na kraju da stiču što više prijatelja i da se druže.

 

A.S.