Uskoro završavate fakultet i započinjete potragu za poslom? Želite da svoje iskustvo i znanje pretočite na papir? Treba Vam pomoć prilikom kreiranja svog rezimea? Odlična prezentacija Vaših vještina i dostignuća može da poveća šanse da dodjete do cilja!

CV, odnosno ,,Curriculum Vitae’’, je dokument koji zajedno sa motivacionim pismom kao propratnim dokumentom, predstavlja simbiozu koja najpribližnije opisuje Vaše kvalifikacije i iskustvo. Bazično CV predstavlja obavezni dio prijave za posao, i ostvaruje prvu vezu izmedju Vas i poslodavca, i nadalje svjesno i nesvjesno oblikuje njegov prvi stečeni utisak o Vama.

Pored velikog broja poslatih CV-ja prilikom svakog konkursa za posao, tvoj CV treba da se istakne, da bude poseban i jedinstven, da stvara direktan utisak kod poslodavca, i ono što je najbitnije – da to sve postigne u veoma kratkom roku. Praktično to znači da svaki pojedinačni CV ima manje od 60 sekundi da dosegne do poslodavca i da Vam obezbijedi prvi intervju. Iz svega navedenog ispilvava jedno od glavnih pravila prilikom pisanja CV-ja, a to je da treba izdvojiti dovoljno vremena za njegovo pisanje, vremena ispunjenog fokusom i strpljenjem.

CV kao Vaša ulaznica u svijet kojem želite da pristupite, se sastoji iz nekoliko esencijalnih djelova. Prvi njegov dio treba da sadrži opšte odnosno lične podatke, prije svega ime i prezime, kontakt telefon i e-mail, godište kao i ostale manje važne podatke u zavisnosti od samih interesovanja poslodavca.  Dio istorije Vašeg obrazovanja je sledeća komponenta, gdje se najčešće navodi prvo najviši nivo obrazovanja, pa korak po korak u nazad do bazičnoh nivoa. Ovim potezom izbjegavate jednu od grešaka, i stavljate fokus na Vaše glavne karakteristike.

Radno iskustvo odnosno detalji iz dosadašnje karijere predstavljaju sledeći stepenik. Neophodno je da svi podaci u ovom dijelu budu hronološki i egzaktno prikazani, i takodje uz kratak opis odredjenih aktivnosti i posla. Sledeći korak čine informacije o odredjenim drugim sposonostima koji Vas mogu izdvojiti u moru kandidata, kao što su poznavanje stranog jezika najčešće uz stepenovanje istog, zatim svim publikacijama u vidu akademskih članaka ili knjiga, pa do poznavanja rada na računaru.

Veoma bitan dio CV-ja predstavlja pasus o interesovanjima i vještinama, preko kojeg osobu poslodavac najbolje upoznaje. Veoma dobro se karakter i ličnost može prikazati i opisati u ovom dijelu, što može biti ključni faktor u odobravanju CV-ja. U ovom dijelu mjesto pronalaze nagrade, stipednije i ostale beneficije stečene tokom zidanja karijere, kao i svi ostvareni rezultati.

,,Dio rezimea koji se odnosi na vještine Vam pruža totalnu kotrolu u formiranju utiska kod poslodavca. Bez tog dijela praktično postajete žrtva Vašeg radnog iskustva i obrazovanja”Steven Provezano.

Nakon ključnih djelova rezimea, nastavlja se sa odredjenim dodatnim informacijama koje zavise od mjesta na kome se konkuriše i odnose se na odredjene specifične informacije koje mogu da izdvoje kandidata i intrigiraju poslodavce.

Na kraju je neophodno u kratkim crtama ukazati na najčešće greske prilikom stvaranja dobrog CV-ja. Već je bilo riječi o strukturi i oranizovanosti samog teksta, kao i vremenu posvećenom za kreiranje adekvatnog rezimea, stoga je predugačak CV sledeća najveća prepreka. Vrijeme je ključni faktor stoga je kratka ali efikasna poruka poslodavcu najbolje riješenje. Nužno je takodje izbjegavati korišćenje prvog lica koliko je god to moguće i samim time prevenirati potencijalno loše interpretirani prvi utisak o kandidatu. Gramatičke greske kao i loše oblikovan tekst je nešto što se treba uporno izbjegavati.

Vaš rezime moze rijetko da Vas dovede do poslovne ponude, ali češće zbog rezimea možete da ne dobijete poslovnu ponudu – na Vama je da svoju ulaznicu u svijet kojem želite da pristupite oblikujete na najbolji mogući način i budete korak bliže svojim snovima.

 

I.B.