Lige u promenjenom sastavu igraju se drugu godinu zaredom. U kratkom pregledu prenosimo učinak, utiske i očekivanja naših devojaka i momaka nakon prvog dela prvenstva.

Nedavno je završen prvi deo takmičenja u većini studentskih liga pod okriljem Sportskog udruženja Univerziteta u Beogradu (SUUB), a naši su sportisti na pravi način tokom jeseni predstavljali Medicinski fakultet na sportskim borilištima širom Beograda.

U muškoj konkurenciji boje fakulteta branili su fudbaleri, košarkaši, rukometaši i odbojkaši. U fudbalskoj ekipi i pored nagle smene generacija kvalitet i kompetitivnost tima nisu izostali, tako da posle prvih sedam odigranih utakmica učinak obećava borbu za gornji deo tabele i plasman na jedno od prva četiri mesta u grupi. Jedna od tih pozicija garantuje prolazak u eliminacionu fazu, što bi svakako bio uspeh koji premašuje očekivanja sa početka takmičenja. Dobre partije momaka u plavo-žutim dresovima na prethodnim Medicinijadama i prošlogodišnji zamalo ispušten prolazak u četvrtfinalni deo prvenstva još jedan su motiv za podmlađeni sastav da nastave sa uigravanjem i još jačim treninzima.


Imena aktuelnih kapitena ekipa

Vladimir Antonić i Marina Stevanov (futsal), Andrej Bergam i Danica Trajkovska (košarka), Nemanja Cekić i Sara Milenković (odbojka), Filip Vasiljević i Suzana Todorović (rukomet), Filip Milanović i Aleksandra Filipović (kros), Luka Prlinčević i Angela Stoimenova (plivanje), Andrija Pavlović i Sara Krstić (tenis), Deni Petar Ardeljan i Sanja Leštarević (stoni tenis), Nikola Mitrović (veslanje), Gojko Milikić i Marija Vujnović (šah), Kostas Mantalos (dota).


U periodu od oktobra do decembra u okviru lige savladani su fudbalski timovi Učiteljskog (5-1), Saobraćajnog (4-1) i Filozofskog fakulteta (1-0), nerešeno je bilo protiv ETF-a (5-5), dok u dve utakmice protiv Poljoprivrednog fakulteta nije ostvarena pobeda (1-1, 5-6), a u poslednjem kolu pretrpljen je tesan poraz u još jednoj utakmici protiv Učiteljskog fakulteta (5-6).

Muški deo košarkaške sekcije Sportskog društva zabeležio je pozitivan  skor u prvom delu, 4-2 u odnosu pobeda i poraza, a ostvareni su ubedljivi trijumfi protiv košarkaša Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta dva puta, i Fakulteta bezbednosti, dok su od naših momaka bili bolji Tehnološko-metalurški fakultet (58-67) i veliki rival – Stomatološki fakultet (47-52).

Odbojkaši su nastavili gde su stali na kraju prošle sezone, i kao jedni od najboljih reprezenata sportske sekcije poslednjih godina dozvolili su sebi poraz jedino od aktuelnog osvajača lige, Pravnog fakulteta (0-2). U ostale tri utakmice revanširali su se Fakultetu za sport i fizičko vaspitanje za poraz u četvrtfinalu minulog prvenstva (2-1), i odneli pobede protiv farmaceuta (2-0) i Arhitektonskog fakulteta (2-1). Iako sa malo izmenjenom postavom, u novu godinu ulaze sa visokim ambicijama, gde se uz malo sreće prilikom raspodele protivnika u utakmicama na ispadanje, nadaju i stizanju do same završnice.

Rukometni sastav suočavao se sa različitim poteškoćama u jesenjem delu šampionata, ali su i pored toga uspeli da postignu vrlo dobre rezultate. Trebalo je vremena da dođu do svoje igre u odbrani, koja im je bila zaštitni znak u proteklim sezonama, a tome je kumovao izostanak par igrača veoma bitnih za ovu fazu igre. Odigrali su nekoliko tvrdih i neizvesnih utakmica, u kojima su na kraju izašli kao pobednici, a ova izdanja biće im podstrek za još bolje igre u završnom delu takmičenja po grupama, koji se očekuje na proleće. Porazi su naneti Veterinarskom (19-18), Pravnom (22-14) i Fakultetu za sport i fizičko vaspitanje (21-19), dok su od naših rukometaša bili bolji FON (10-17) i Biološki fakultet (13-16).

U ženskoj konkurenciji na terene su izlazile fudbalerke, košarkašice i odbojkašice, dok se rukometašice ni ove sezone ne takmiče u ligi SUUB-a, ali postoje naznake da će u sledećoj godini i to da se promeni.

Utisak je da za žensku fudbalsku ekipu nikada pre nije vladalo interesovanje kao u ovoj sezoni, pa ekipa nikada nije bila brojnija. Ta promena manifestovala se solidnim rezultatima i izvojevanim pobedama protiv Veterinarskog (5-0) i Rudarsko-geološkog fakulteta (4-3), dok su na drugoj strani devojke pretrpele teške poraze od pomenutog RGF-a (1-6) na početku sezone, i Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje (0-8). S obzirom na to da im je ovo debitantska sezona u prvenstvu koje se igra u ovakvom formatu, mogu da budu zadovoljne izdanjima, a njihov primarni cilj u ovoj takmičarskoj godini biće pre svega uigravanje, stvaranje što bolje osnove za naredne godine i priprema za Medicinijadu.

Kada su u pitanju košarkašice, u odnosu na prethodnu sezonu vidan je veliki napredak i u igri i u rezultatima. Uloge u timu su još bolje podeljene, sastav je uigraniji a nove igračice su se veoma dobro uklopile u postojeći sistem. Rezultat svega toga je 4-2 skor u pobedama i porazima nakon prvog dela, sa činjenicom da su do nekih od tih pobeda došle na veoma dominantan način, kao što je to bio slučaj protiv ETF-a (43-9) ili Ekonomskog fakulteta (51-28). Ostaje žal zbog poraza od FON-a u neizvesnoj završnici (33-37) i Poljoprivrednog fakulteta u ravnopravnoj borbi (20-30), dok su protiv Filozofskog fakulteta na samom startu lige naše devojke bile za malo srećnije (22-21).

Odbojkaška ekipa sastavljena od devojaka sa našeg fakulteta odigrala je tri utakmice u prvom delu takmičenja po grupama, pobeđeni su Arhitektonski i Građevinski fakultet maksimalnim rezultatom 2-0 po setovima, a jedini poraz nanele su im odbojkašice ETF-a posle velike borbe i taj-brejka, u meču u kom su bile na korak od pobede. Tim kome je pridodato nekoliko novih igračica na pozicijama tehničara, srednjaka i primača, svoje takmičenje u ligaškom delu nastavlja od sredine februara, gde im je glavni zadatak da se što više uigraju i pripreme za iskušenja koja dolaze.

Među predstavnicima bazičnih sportova vredi posebno spomenuti članove kros tima, koji su na prethodnom Beogradskom maratonu zauzeli prvo mesto u mešovitom štafetnom maratonu u konkurenciji studenata, i time se popeli za stepenik više u odnosu na prethodnu godinu.

Članove plivačkog, teniskog, stonoteniskog i šahovskog tima većina aktivnosti očekuje na proleće, kada će biti organizovani treninzi i selekcioni turniri za sve one koji žele da se pridruže u takmičarskim akcijama. Nažalost, za ove sportske discipline još uvek nisu formirane lige u sastavu SUUB.

Prvenstva u svim sportovima sastoje se iz grupne i eliminacione faze. U prvom delu ekipe su podeljene u grupe i igraju po dvokružnom bod sistemu, nakon čega najbolje plasirani nastavljaju takmičenje i ukrštaju se sa timovima iz ostalih grupa u mečevima na ispadanje.

Novina u Sportskom društvu je i osnivanje veslačkog tima, a svi zainteresovani za ovu sportsku disciplinu mogu da se jave kapitenu ekipe i provere mogućnost da postanu deo ekipe u skorije vreme. Neke od ambicija osnivača su uvođenje veslanja na ergometru u program Medicinijada u sledećem periodu, i formiranje sastava koji bi se takmičio u studentskoj ligi Veslačkog saveza Srbije.

Osim navedenih sekcija imamo i tim u ligama sve popularnijeg eSporta, gde se naše kolege nadmeću sa ekipama sa Univerziteta u umeću igranja kompjuterske igrice Dota.

Kruna sezone za sve naše studente-sportiste predstavljaće najveći skup studenata medicinskih nauka, popularna Medicinijada, koja se tradicionalno održava početkom maja. Organizacija je pripala Medicinskom fakultetu iz Novog Sada, a  naši takmičari pokušaće da ponove uspeh od prošle godine, kada je Medicinski fakultet u Beogradu ubedljivo zauzeo prvo mesto u generalnom plasmanu. Nastupi u prvom delu studentskih liga daju im za pravo da se nadaju takvom ishodu, a nastavak takmičenja u drugom delu sezone, između ostalog, biće odlična priprema za to.

Zahvaljujemo se Sportskom udruženju Univerziteta u Beogradu i portalu sportindeks.rs na ustupljenim rezultatima i fotografijama.

 

Z.B.