Dragi čitaoci, koleginice i kolege,

Nakon zatvaranja prijava za akciju #znamkogabiram, konstatujemo da je samo 10 kandidata učesnika u izborima za Studentski parlament želelo da se na ovaj način predstavi studentima. Tek svaki četvrti kandidat za mesto u Studentskom parlamentu poslao je osnovne podatke o sebi, ideje i planove za svoje delovanje unutar najvažnijeg tela koje štiti prava studenata i studentski standard. 

Ipak, nadamo se da će narednih godina ovakva praksa postati logična i obavezna, budući da mandat članova Studentskog parlamenta od nedavno traje dve godine, u skladu sa promenom Zakona o visokom obrazovanju i izmenama Statuta Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Predstavljamo vam profile kandidata koji su nam proteklih dana upućeni, redom kojim su stizali na elektronsku poštu Redakcije!

I GODINA

Niko od prijavljenih kandidata nije poslao svoje predstavljanje.

II GODINA

MARKO RISTIĆ

Marko Ristić

Poštovane koleginice i kolege,

Ja sam Marko Ristić, student druge godine i prvi put se kandidujem za članstvo u Studentskom parlamentu. Imam iskustva iz parlamenata Matematičke i Treće beogradske gimnazije i znam koliko možemo da promenimo svakodnevicu dobrim idejama. Javno obećavam da ću se zalagati za:

  • „Dan novih izazova“ – Upoznavanje studenata u poslednjoj nedelji septembra sa iskustvima godinu dana starijih kolega u vezi sa obavezama u novoj školskoj godini, kao i interakcija sa predavačima gde se studenti mogu raspitati o oblastima koje će izučavati u narednim mesecima. Značilo bi svima, a posebno brucošima i kao uvod u kliničke predmete
  • „Oretikulumljavanje“ fakulteta – Znatno obogatiti „Retikulum“ prezentacijama sa svih vidova nastave i dodatnim materijalima dostupnim svim studentima koji bi olakšali i ulepšali učenje, a samim tim smanjili pritisak da zabeležimo sve informacije sa slajdova i omogućili veću efektivnost nastave
  • Elektronske verzije udžbenika – Primer katedre za hemiju u medicini treba slediti i podstaći ostale katedre da uz obavezne praktikume/priručnike prilože CD sa zvaničnom literaturom u izdanju fakulteta, koju bi studenti mogli preuzeti i koristiti i na svojim telefonima, što bi značilo da bi svi imali elektronsku verziju udžbenika u boji
  • Ukidanje potvrde ispita – Zašto bismo svega nekoliko dana nakon prijave ispita, u jeku učenja, bespotrebno gubili vreme? Predlažem da se uvede obavezna elektronska odjava ispita preko e-studenta ili studentskog mejla, a da ostali studenti belu prijavu donesu na dan samog ispita

Otvoren sam za sve vaše sugestije i pozivam vas da izađete na izbore 3. aprila.

VANJA DENDA

Vanja Denda

Uvažene koleginice i kolege,

Moje ime je Vanja Denda, student sam druge godine i bila bi mi čast da po prvi put budem član Studentskog parlamenta. Podučena iskustvom koje nosim iz Devete beogradske gimnazije, u svom potencijalnom mandatu prvenstveno bih se zalagala za prava studenata i promene koje se tiču najpre nastavnih, a potom i vannastavnih aktivnosti. Neke od mojih ideja su:

  • Validnost praktičnog ispita jednu akademsku godinu
  • Mogućnost promene termina ispita po ugledu na Katedru imunologije
  • Promena ispitivača pri trećem uzastopnom izvlačenju
  • Mogućnost da studenti iz oktobra 2 nadoknade propuštene vežbe/seminare kako ne bi gubili poene
  • Polaganje usmenog ispita iz anatomije iz dva dela
  • Osnivanje ,,Kluba ekscentrika” čija će svrha biti razmena ideja i razvijanje diferencijalnog razmišljanja
  • Organizovanje sportskih (košarkaških i fudbalskih) turnira na terenima opštine Savski venac (iza zgrade Silosa)

Osećajte se slobodnim da mi uputite sve sugestije i kritike na mejl vanjadenda1@gmail.com

POZIVAM VAS DA IZAĐETE NA GLASANJE I IZABERETE SVOJE PREDSTAVNIKE.

NIKOLA SUBOTIĆ

Nikola Subotić

Poštovane koleginice i kolege,

Zovem se Nikola Subotić. Student sam druge godine. Nemam ranija iskustva sa funkcionisanjem parlamenta, ali sam spreman da zajedničkim snagama promenimo mnogo toga.

Ja ću se, zajedno sa svojim kolegama, zalagati za sledeće:

  • Za uvođenje predispitnih vežbi iz fiziologije u julskom i septembarskom roku.
  • Za vraćanje “starog” praktičnog ispita iz biohemije, ako ne za nas, barem za iduće generacije, a i takođe s obzirom da drugi kolokvijum iz biohemije imamo posle prvomajskih praznika, pokušaćemo da ga odložimo za 7 dana (11.05.2018.)
  • Uvođenje preparata za praktični ispit iz patologije na sajt Reticuluma.
  • Da broj vanrednih ispitnih rokova ostane isti kao i prethodnih godina.

Takođe, zajedno sa mojim kolegama, potrudićemo se da promenimo još mnogo toga.

Tako da vas molim da svi iskoristite svoje biračko pravo i da glasate na predstojećim izborima, 03.04.2018.godine.

STEFAN RADOJEVIĆ

Stefan Radojević

Drage koleginice i kolege,

Ja sam Radojević Stefan i druga sam godina. Za Parlament sam odlučio da se kandidujem zato što smatram da zajedno i uz dobru saradnju sa fakultetom možemo promeniti mnogo toga. Ja ću se zalagati zajedno sa drugim članovima parlamenta za sledeće:

  • Uvođenje ispitnih preparata iz Patologije na Reticulum, nalik na Histologiju i embriologiju u prvoj godini. Ovo je inače jedna od inicijativa starijih kolega, za koju ćemo dati sve od sebe da se održi.
  • Potrudićemo se, kao i ove godine, da broj vanrednih ispitnih rokova bude maksimalan.
  • Pokušaćemo da uvedemo predispitne vežbe iz Fiziologije u julskom i septembarskom roku.
  • Otpočeti su pregovori sa katedrom za Medicinsku biohemiju, oko praktičnog dela ispita, maksimalno se zalažemo da se on vrati na staro tj. bez praktičnog izvođenja vežbi.

Ovo je ukratko predstavljen moj plan, biće još mnogo toga. Pozivam vas da u utorak 3. aprila svi izađete na izbore.

RATOMIR TOMIĆ

Ratomir Tomić

Poštovane koleginice i kolege,

Zovem se Ratomir Tomić i druga sam godina. Već sam bio član studentskog parlamenta i smatram da smo uspeli manje ili više uspešno da odgovorimo na sve vaše zahteve, molbe, predloge… Kao što to radimo i sada gde u pregovorima sa katedrom za biohemiju pokušavamo da promenimo format praktičnog ispita narednim godinama a nama omogućimo predispitne vežbe. Za narednu godinu planiram da se sa ostalim članovima parlamenta zalažem za:

  • Uvođenje ispitnih preparata iz Patologije na retikulum, slično kao što nam je bilo omogućeno od strane Histologije i embriologije (inicijativa koju su već pokrenule starije kolege)
  • Što veći broj vanrednih ispitnih rokova
  • Uvođenje predispitnih vezbi iz fiziologije ako ne u svim onda u što više ispitnih rokova
  • Da zbog velikog broja kolokvijuma obezbedimo adekvatan razmak između istih
  • Ostvarivanje svih vaših molbi i predloga kao i do sada.

Hvala na do sada ukazanom poverenju. Vidimo se 3.4.2018.

ALEKSA JOKIĆ

Aleksa Jokić

Drage koleginice i kolege,

Moje ime je Aleksa Jokić i student sam druge godine integrisanih akademskih studija medicine.

Svestan činjenice da su prve tri godine studija kostur i okosnica svih daljih znanja koja će nas učiniti dobrim lekarima, i imajući u vidu da postoje određeni nedostaci u organizovanju nastave, uveren sam da vreme za dugoročne planove i promene koje se tiču celokupnih studija medicine dolazi tek nakon treće godine. Stoga, moj program i program mojih kolega za narednu godinu bazira se upravo na eventualnim problemima koji nas čekaju ili koje smo već prosli pohađajući prve tri godine studija, a koji će eventualno predstavljati kamen spoticanja mlađim kolegama.

  • Jedna od inicijativa starijih kolega za koju ćemo dati sve od sebe da se održi, jesu pregovori o uvođenju ispitnih preparata iz Patologije na Reticulum
  • Veliki broj kolokvijuma nameće obavezu da se obezbedi što bolji raspored, kako bi bilo dovoljno dugog vremenskog perioda izmedju njih.
  • Nakon već otpočetih pregovora sa katedrom Medicinske biohemije oko praktičnog dela ispita, nastavljamo borbu da se on vrati na staro, tj. da bude samo usmeno, bez praktičnog izvođenja vežbi.

Znam da studenti veoma malo znaju o Studentskom parlamentu ili ih to uopšte ne interesuje. Isto tako znam da postoji pregršt dobrih i neizgovorenih ideja. Zato vas ovim putem pozivam da se osećate slobodnim i uputite mi sugestije, bilo oko akutnih dešavanja ili pak nekih dalekosežnijih ideja.

NEMANJA PAVIĆ

Nemanja Pavić

Među kolegama i drugarima sa fakulteta sam poznat kao štreber, neko ko voli medicinu, “onaj ludi sa Anatomije”, ali i kao čovek koji  ozbiljno pristupa rešavanju svih problema sa kojima se studenti susreću. Upravo je ta ozbiljnost potrebna za rad u pralamentu.

Studentski parlament kao organizacija, između ostalog služi da svim studentima olakša studiranje i omogući veći broj rokova, što je pogotovo bitno na našem fakultetu zbog same težine fakulteta. Istovremeno i pored povećanja broja rokova, treba se truditi da nivo znanja i kvaliteta nastave ne opadne zbog nekih ustupaka koje bismo tražili od Fakulteta.

Pored standardnih obaveza i dužnosti koje bih obavljao kao član parlamenta, smatram da bi me par stvari izdvojilo od ostalih kandidata. Mislim da finansije studentskog parlamenta moraju biti transparentne i dostupne svim studentima, kao da i njihova preraspodela mora biti drugačija. Studentski parlament organizuje žurke, medicinijade, kongrese i smatram da deo novca koji se prihoduje može otići u humanitarne svrhe ili se može dodeliti klinikama i insititutima na Kliničkom centru. Ovo ne bi bile preterane sume novca, ali smatram da bi popravile javno mnjenje o lekarskoj profesiji i mladima koji studiraju medicinu, koje poslednjih godina nažalost i nije na najvećem nivou. Ukoliko bi ovakav predlog bio prihvaćen, spreman sam da dostavim kompletan plan akcije koji bi se sprovodio.

III GODINA

IVANA ĐUROŠEV

Ivana Đurošev

Zdravo! 🙂

Moje ime je Ivana Đurošev. Student sam treće godine, grupa II-a. Završila sam Treću beogradsku gimnaziju.

Bila sam član parlamenta u osnovnoj školi i gimnaziji, a u osmom razredu i predsednik parlamenata osnovnih škola na nivou grada. To stečeno iskustvo u radu parlamenta na drugim nivoima školstva  želim, da kroz svoje lično učešće, prenesem na ovaj parlament  sa ciljem da zajedničkom  koordinacijom  poboljšamo njegovo  funkcionisanje.

Ideje o tome šta novo treba uvesti ili šta promeniti :

  • unaprediti koordinaciju između studenata i dekana, odnosno  profesora  kroz  unapred planirane sastanke sa jasno definisanim problemima studenata i ponuđenim rešenjima
  • aktivna borba za veća olakšanja studentima u vezi izostanka sa vežbi, odlaganja kolokvijuma , dobijanja dodatnog roka za polaganje ispita uvažavajući oblast medicine o kojoj se radi – odnosno u zavisnosti od predmeta  kod kojeg je to moguće učiniti
  • unaprediti komunikaciju i razmenu iskustva  sa drugim fakultetima, kroz organizovanje  zajedničkih sastanaka fakultetskih Parlamenata
  • veće promovisanje našeg fakulteta srednjoškolcima putem društvenih mreža ili javnih promocija
  • aktivna saradnja sa privredom i dodatna edukacija o značaju kontinuiranog preventivnog znanja o zdravstvenom vaspitanju, na način da se na mesečnom nivou organizuju predavanja u institucijama opština ili institucijama grada
  • organizovanje radionica, tribina i tematskih večeri na fakultetu  ili van fakulteta
  • veća finansijska podrška od strane Fakulteta  i Grada za realizaciju studentskih ideja  kroz projekte.

IV GODINA

Niko od prijavljenih kandidata nije poslao svoje predstavljanje.

V GODINA

RADOŠ NINIĆ

Radoš Ninić

Drage koleginice i kolege,

Zovem se Radoš Ninić i student sam pete godine integrisanih akademskih studija medicine. Predstavnik sam u Studentskom parlamentu prethodne dve akademske školske godine. Smatram da je Studentski parlament, veoma značajna studentska organizacija koja ima za cilj da zastupa  prava i interese svih studenata Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Ove akademske godine sam izabran da obavljam funkciju Studenta prodekana. Tako sam ove godine učestvovao u mnogim aktivnostima studenata našem fakultetu. Akcije i promocije Studentskog parlamenta, približavanje i poboljšanje saradnje sa sekcijama Studentskog parlamenta, poboljšanje kvaliteta nastave i rešavanje aktuelnih problema u nastavi, zastupanje interesa i prava studenata pred Upravom fakulteta, okupljanje studenata i podsticaj na zajednički rad i učestvovanje u radu Studentskog parlamenta su bile okosnice u mom radu.

Takođe, ove akademske godine sam učestvovao i u modifikovanju i izradi promene pravilnika Studentskog parlamenta, kao i u rebalansu i proširenju sredstava koja su predviđena finansijskim planom Studentskog parlamenta. Zalagao sam se za organizovanje vanrednog martovskog ispitnog roka za studente svih studijskih programa.

Pored nastavnih delatnosti, u saradnji sa Filološkim fakultetom, organizovani su ponovo besplatni kursevi nemačkog i španskog jezika na našem fakultetu.

Trudiću se da nastavim da obavljam funkciju predstavnika Studentskog parlamenta, dostojanstveno i odgovorno kao i prethodne 2 godine i da ću uspeti u nameri da se studentski glas još bolje čuje.

ALEKSANDAR STEVANOVIĆ

Aleksandar Stevanović

Drage koleginice i kolege,

Zovem se Aleksandar Stevanović i student sam pete godine našeg Fakulteta. Nakon završene Pete beogradske gimnazije i srednje muzičke škole “Dr Vojislav Vučković”, studije medicine otpočinjem u Francuskoj na Medicinskom fakultetu u gradu Montpellier. U Beograd sam se vratio 2013. godine. Vrlo brzo su me zainteresovala studentska prava i standard, budući da sam imao prilike da upoređujem svoja iskustva u Srbiji i inostranstvu. Tokom godina, borio sam se za studentska prava unutar i van Studentskog parlamenta, pomažući kolegama sa svoje, ali i drugih godina.

Iza mene stoje desetine, ako ne i stotine upućenih dopisa, molbi, usmenih razgovora, sastanaka i drugih oblika borbe za studentska prava i ostvarivanje kvaliteta nastave. Tokom svog rada u Studentskom parlamentu punim srcem sam radio na ostvarivanju i razvijanju potencijala koje najviše studentsko telo poseduje, ali i na podršci svim njegovim sekcijama i ćerkama organizacijama. Jedan sam od osnivača studentskog časopisa “Medicinar” i aktuelno njegov glavni i odgovorni urednik.

Upravo zbog nedostatka želje, entuzijazma i energije koje trenutno trpi studentsko organizovanje, pozivam Vas da ostvarite svoje pravo i da na dan izbora odaberete predstavnike koji vas mogu adekvatno predstavljati unutar institucija Fakulteta.

 

VI GODINA

Niko od prijavljenih kandidata nije poslao svoje predstavljanje.


U cilju podizanja transparentnosti izbornog procesa i uključivanja što većeg broja koleginica i kolega u borbu za studentska prava i standard, Redakcija studentskog časopisa „Medicinar“ organizuje akciju #znamkogabiram u okviru predstojećih izbora za Studentski parlament Medicinskog fakulteta u Beogradu.

 

Svi kandidati učesnici u izborima za Studentski parlament imaće priliku da se predstave i jasnije definišu svoje ideje i program.

Nakon zatvaranja prijava 30.03.2018. godine, Redakcija „Medicinara“ objaviće zbirni tekst sa profilima kandidata koji su iskoristili svoje pravo predstavljanja.

Svi zainteresovani studenti, nakon prijave svoje kandidature Studentskom parlamentu, treba da pošalju:

  • svoju sliku (u .jpg formatu);
  • tekst do 250 reči u kojem se predstavljaju studentima, zajedno sa svojim idejama i programom.

na casopismedicinar@gmail.com pod nazivom Kandidatura: Ime i prezime.

 

PRAVILA PREDSTAVLJANJA:


Unutar svog predstavljanja, zabranjeno je navođenje imena drugih studenata, nastavnika i zaposlenih na Medicinskom fakultetu u Beogradu u bilo kom kontekstu.

Tekst mora biti u skladu sa važećim Kodeksom profesionalne etike Univerziteta u Beogradu.

Redakcija časopisa „Medicinar“ ne preuzima odgovornost za istinitost podataka koji se ovim putem objavljuju.


Svim kandidatima želimo sreću na predstojećim izborima za Studentski parlament!

#znamkogabiram