Sa ponosom konstatujemo da u poslednjem periodu naši studenti beleže značajne uspehe na domaćim i međunarodnim takmičenjima. Pored pohvala koje nam tradicionalno dolaze sa Kongresa i Medicinijade, pravo osveženje predstavlja plasman hora studenata medicine na takmičenju u Valjevu i ekipa studenata našeg Fakulteta na takmičenju u Novosibirsku.

 

Na inicijativu naših studenata Vuka Isakovića, Slađana Jovanovića i Ivone Jelić, početkom prošle godine oformljen je hor studenata Medicinskog fakulteta Plicae vocalis. Vatreno krštenje dogodilo se već za Dan studenata, nakon čega slede brojni nastupi, kako na našem Fakultetu, tako i na takmičenjima. Učestvovali su u obeležavanju Dana doktorskih studija MFUB, pojedinih instituta, kao i 70 godina od osnivanja KUD-a Mika Mitrović Jarac, kada su nastupali na Terazijama. Ove godine su deo redovnog repertoara svečane akademije posvećene 4. aprilu. Međutim, ono što najviše privlači pažnju je osvojeno prvo mesto na takmičenju u Valjevu.

30825126_2031515667095020_754183225_o

Takmičenje, organizovano od strane muzičke škole u Valjevu, obuhvata različite muzičke žanrove. Hor Plicae vocalis, na čelu sa Vukom Isakovićem, nastupao je u kategoriji duhovne muzike. Osim duhovne i narodne muzike, njihov repertoar podrazumeva i obrade savremenih pesama. Plan za budućnost je širenje repertoara sa muzike XX veka, kao i eksperimentisanje sa obradama stranih pesama. Velika želja je da se uspostavi saradnja sa ostalim organizacijama i studentskim sekcijama u sklopu Studentskog parlamenta Medicinskog fakulteta.

Postati član hora verovatno je jednostavnije od većine izazova serviranih prosečnom studentu medicine. Potrebno je doći na probu koja se održava svake srede i petka u 17h u apsolventskoj čitaonici. Obavezna je samo prethodna prijava dirigentu, nakon čega sledi audicija čiji je cilj razvrstavanje glasova. Osim dobre volje, sluha, malo vremena i želje da se neguje umetnicka crta koju svako od nas poseduje, ništa vas ne deli od toga da postanete jedna od glasnih žica ovog fenomenalnog hora!

30846299_2031515660428354_113196674_o


Pored horista, naše kolege postigle su veliki uspeh na petom Internacionalnom medicinskom turniru u Novosibirsku. Turnir se sada već tradicionalno organizuje kao nadmetanje studenata medicine u rešavaju zanimljivih kliničkih slučajeva.

Samo takmičenje sastoji se od dve faze: prva faza počinje još u novembru, kada se objavljuju tri klinička slučaja, te pristupa njihovom rešavanju prema dinamici koju propisuje organizator. Pomenuti slučajevi sadrže tek osnovne informacije o pacijentu i mogu biti početna smernica za određeno oboljenje. Izazov predstavlja formulisanje dijagnoze, pronalaženja diferencijalnih dijagnoza, kao i eventualne terapije i prognoze bolesti. Druga faza podrazumeva takmičenje u ligi na engleskom jeziku. U Novosibirsku, u finalnoj fazi, dobija se deset slučajeva koji se obrađuju proučavajući dostupnu literaturu, naučne radove, kao i mnogobrojne vodiče i protokole, sve u cilju što potpunijeg sagledavanja bolesti i pacijenta.

Na takmičenju vlada princip prezentovanja i diskusije o slučajevima. Jedna strana prezentuje slučaj i svoje predloge za rešavanje problema, druga pokušava da pronađe greške i ponudi alternativna rešenja, a treća revidira sve pozitivne i negativne aspekte prve dve strane, nudeći na taj način sopstveni stav. Nakon svakog prezentovanog slučaja, tim eksperata iz nekoliko zemalja, uključujući i dr Stojana Perića sa našeg Medicinskog fakulteta u Beogradu, daje ocene čiji prosek ulazi u konačan zbir.

Ove godine u finalu je bilo jedanaest timova iz Rusije, Nemačke, Poljske, Irske i Srbije. Naši studenti zauzeli su visoko treće mesto. Prvoplasirani tim došao je sa Univerziteta Charité u Berlinu, a drugo mesto pripalo je Lubinskom Univerzitetu u Poljskoj.

Naš nagrađeni tim Lazarus sign činili su kapiten Sara Milovanović, Danilo Marković, Maja Macura, Miloš Lazić i Stefan Mijatović. Medicinski fakultet u Beogradu predstavljao je još jedan tim koji je u finalnom plasmanu zauzeo peto mesto. Pomenuti tim Bumblebee činili su  kapiten Vladimir Gluhović, Sandra Đokić, Aleksija Stefanija Herrera i Matija Đukić.


Redakcija časopisa Medicinar čestita studentima na postignutim uspesima! U svetlu predstojeće Medicinijade u Budvi, nadamo se da će biti još mnogo razloga za slavlje i izveštavanje. Podsećamo, svaki student koji je zainteresovan da razvija svoje talente, može se obratiti Studentskom parlamentu i pridružiti nekoj od njegovih sekcija.

 

A. Stefanović

I. Daković